WANDA METHODE?

Wanda is een instrument om in groep je praktijk te onderzoeken

Wanda staat letterlijk voor Waarderen, Analyseren, Daden. Het is een methodiek om in groep je praktijk te onderzoeken. Via deze reflectie veranderen praktijken.

De focus ligt op het stimuleren van leren van elkaar, groepsreflectie en het verbinden van verschillende perspectieven op praktijksituaties. Zo ontstaan vernieuwende inzichten en kan je bij individuen en organisaties veranderingen realiseren.

Hoe werkt een Wanda sessie?

• Fase 1: terug kijken
  • Fase 2: casus kiezen
  • Fase 3: vragen stellen
  • Fase 4: Ideeën verzamelen
  • Fase 5: adviezen geven

Bekijk de Tedtalk en de presentatie voor meer informatie over de verschillende fases van een sessie (zie onderaan).

Waarderende benadering?

Waarderende benadering onderzoekt kritisch, maar respectvol. Elke deelnemer maar ook de personages uit de casussen (kinderen, ouders, praktijkmedewerkers, studenten,...) worden benaderd vanuit hun eigen identiteit, met respect en waardering.

Bekijk de presentatie 'Aan de slag met Wanda':

powerpoint_aan_de_slag.ppt

Wanda Ted Talk 1