Zuurstof voor onderwijs: Tinder matcht scholen met studenten

Zuurstof voor onderwijs

“Of willen we zoals in Nederland makelaars die leerkrachten wegplukken voor 10.000 euro?”

In Vlaanderen worden 1500 leerkrachten gezocht. Arteveldehogeschool zoekt op woensdag 19 juni 2019 oplossingen om het nijpende lerarentekort aan te pakken. “Als we het tij niet keren, krijgen we Nederlandse toestanden waarbij makelaars transfers van leerkrachten tussen scholen regelen”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere.

Eind mei 2019 liet een school uit Oudenaarde weten een examen Frans te schrappen omdat ze geen vervanger vond voor een zieke leerkracht. Verrassend nieuws, maar niet voor Pedro De Bruyckere. De pedagoog is behalve docent aan Arteveldehogeschool ook onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. “In Nederland loopt de krapte aan leerkrachten zo’n 3 jaar voor op de situatie bij ons”, zegt hij. “Leerkrachten worden hier ondertussen al door makelaars weggeplukt van scholen, soms voor 10.000 euro. Op sommige scholen wordt er zelfs maar op 4 van de 5 weekdagen lesgegeven, simpelweg omdat er niet genoeg leraars zijn.” En De Bruyckere waarschuwt: “Als we in Vlaanderen het tij niet keren, gaan we dezelfde weg op.”

Zuurstof voor onderwijs

Arteveldehogeschool wil actief meewerken aan het zoeken naar oplossingen voor het lerarentekort. Tijdens het netwerkevent ‘Zuurstof voor onderwijs’ op woensdag 19 juni 2019 kijken we samen met experts uit het werkveld naar good practices en de rol van de hogeschool.

Tinder voor jonge leerkrachten

En het blijft niet bij praten. Afstuderende en recent afgestudeerde studenten kunnen tijdens de sollicitatiemarkt ‘Tinder voor onderwijs’ daten met scholen die hun openstaande vacatures voorstellen. Benieuwd hoeveel matches er ontstaan!