Studenten Sociaal Werk getuigen over bevolkingsprotest in Ecuador

Ecuador Sociaal Werk

Sinds begin oktober komen de Ecuadoranen massaal op straat. De bevolking is het niet eens met de sociale en economische hervormingen door de regering van president Moreno. Studenten Sociaal Werk Isha Adriaensens en Andrea Josefa Boonaert Torrico studeren een semester in Ecuador. Ze zijn vanop de eerste rij getuige van de onlusten.

"Vanaf de tweede week van mijn verblijf ervoer ik al de toenemende spanning", zegt Andrea vanuit de hoofdstad Quito. "Alle schoolactiviteiten zijn uitgesteld om de veiligheid van de studenten te vrijwaren, laat staan dat ze er nog kunnen geraken."

"Ik sprak met een van de studentenvertegenwoordigers van de protesten, Christian. Hij vertelt dat de politie sterk infiltreert", getuigt Isha die in Cuenca studeert. "Zo gooien de infiltranten stenen naar de politie om de beweging op deze manier te framen als gewelddadig en meedogenloos. De mensen roepen tevergeefs ‘ni una sola piedra, estamos en paz’ (geen enkele steen, we zijn vredig), om te verduidelijken dat de strijd niet tegen de politie gericht is."

Lees de volledige getuigenis van Andrea en Isha op de site van MO*-magazine: Ecuadoranen stappen niet mee in Moreno’s neoliberale fantasie

Andrea en Isha zijn twee van de vijf studenten Sociaal Werk die momenteel in Ecuador verblijven. Onze hogeschool houdt contact met hen om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn. Momenteel verblijven in totaal zo'n veertig studenten Sociaal Werk over de hele wereld in het kader van hun stage of om er te studeren.